POSIŁKI LEGIONISTÓW RZYMSKICH…

POSIŁKI LEGIONISTÓW RZYMSKICH

Posiłki legionistów rzymskich opierały się głównie na pszenicy, z której tworzono papkę lub zacierki, zwane puls albo płaski chleb (panis). Jęczmień był uważany za zboże odpowiednie tylko dla zwierząt i Greków. Do potraw dodawano rozmaite strączkowate, cebulę, kapustę i inne warzywa. Mięsa natomiast jedzono mało, co nie znaczy jednak że żołnierze byli wegetarianami.

Ważnym elementem diety była oliwa, a także wino. Co warto odnotować kadra oficerska jadła zdecydowanie lepiej, co znajdowało odzwierciedlenie w słownictwie: żołnierze np. „brali jedzenie” (cibum capere), a oficerowie „jedli obiad” (epulare). Nawet znany z oszczędności i umiaru Katon Starszy zabierał na wojnę swojego najlepszego piekarza i kucharza.

Posiłki legionistów rzymskich

#archeologia #imperiumromanum #historia #liganauki #gruparatowaniapoziomu #ciekawostkihistoryczne #rzym #ciekawostki

————————————————————————————–
Podobają Ci się treści? Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Dotacje